Een "prettig gesprek"

De Praktijk

De WERKTOP-aanpak is in 2012 gestart in de gemeente Zoetermeer. Inmiddels werken 19 gemeenten met deze aanpak. In niet alle gemeenten wordt de naam WERKTOP gehanteerd, maar de uitgangspunten zijn overal hetzelfde.

 1. Assen
 2. Buren
 3. Doetinchem
 4. Gooise Meren (Bussum, Muiden, Muidenberg en Naarden)
 5. Groesbeek
 6. Hilversum
 7. Lansingerland
 8. Millingen a/d Rijn
 9. Neder-Betuwe
 10. Neerijnen
 11. Mook en Middelaar
 12. Rotterdam
 13. Tiel
 14. Ubbergen
 15. Valkenswaard
 16. West Maas en Waal
 17. Zaanstad
 18. Zaltbommel
 19. Zoetermeer

 en het UWV in de arbeidsmarktregio Rivierenland. 


 


Conferentie


In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deed de Universiteit van Tilburg in 2014 onderzoek naar de effectiviteit van de WERKTOP-aanpak. Staatssecretaris Klijnsma nam het onderzoeksrapport op 19 juni 2014 in ontvangst tijdens de conferentie WERKTOP werkt! Uit het rapport bleek onder meer dat de aanpak significant meer kandidaten aan betaald werk helpt. Ook zoeken mensen die meededen aan de WERKTOP-aanpak actiever naar werk en is het geloof in eigen kunnen hoger dan in de controlegroep.


Tijdens de conferentie deelden ondernemers die meedoen hun ervaringen en gaven ze tips aan hun collega’s. Ook vertelden relatiemanagers over hun vernieuwde werkwijze. “De ondernemer staat centraal,” vertelt Truus Janssen, gemeente Groesbeek. “In het verleden ging ik ook wel bij bedrijven op zoek, maar dan vaak al met een kandidaat ‘onder mijn arm’ om daar een concreet plan voor te bedenken. Nu vragen we eerst aan de ondernemer hoe zijn bedrijf in elkaar zit, en wat hij nodig heeft. Vrijwel alle ondernemers zijn bereid met ons mee te denken. In deze economisch lastige tijden hebben ze vaak geen vacatures, maar wel werk of tips. Daar leren kandidaten heel veel van waar ze mee verder kunnen op de arbeidsmarkt.”